Meer energie in 7 dagen

Gepubliceerd op 27 april 2023 om 19:41
Meer energie in 7 dagen

Recent volgende ik de workshop meer energie in 7 dagen verzorgd door Sandra van Dorsselaer- Broekaart van Langs de Linie Leefstijl- en vitaliteitscoaching. Wat ik in deze workshop heb geleerd, plus mijn inzichten over deze onderwerpen, deel ik met je in dit blog.

 

Tip 1: neem een koude douche

 

Ja ja, je leest het goed. Neem een koude douche. Dat is de eerste tip die ik leerde in de workshop. En eentje die ik al toepaste. In mijn geval om mijn weerstand te verhogen. Ik had er alleen nog niet bij stil gestaan dat je er ook meer energie van krijgt. Voor mij een goede reden dus om eens wat langer koud te douchen. Volgens Sandra zorgt 2 minuten koud douchen voor een optimaal resultaat. Maar waarom is dat zo?

In de oertijd hadden we geen verwarming. Daardoor werden we regelmatig blootgesteld aan kou. En dat hield ons sterk en gezond. Ons lichaam heeft namelijk een afwisseling van warmte en kou nodig. Regelmatig kou voelen versterkt namelijk de weerstand en het bevordert de vetverbranding. Het is ook heel goed tegen ontstekingen. En al deze dingen zorgen voor meer energie.

Helaas worden we in ons hedendaagse, comfortabele leven onvoldoende blootgesteld aan kou. Dat is waarom koud douchen ons voordeel kan zijn. Dit is namelijk een makkelijke manier om jezelf elke dag toch even bloot te stellen aan kou.

Koud douchen heeft nog een voordeel. Het verminderd piekeren. Je lichaam kan namelijk niet tegelijk omgaan met de shock van de kou en daarnaast door blijven piekeren. Daardoor stoppen je gedachten even als je koud doucht. En die kan ik beamen! Daarom doe ik het vaak voor het slapen gaan. Even de zorgen van de dag achter me laten in de douche. En wat blijkt: je slaapt er nog beter door ook vertelde Sandra. Een win win dus!

Een kleine side note: doe dit niet als je hartklachten hebt. De shock kan te heftig zijn voor je hart. En heb je een andere medische aandoening? Overleg dan altijd eerst met je behandelend arts voordat je een koude douche neemt.

Tip 2: ga nuchter bewegen

Vroeger in de oertijd moesten we eerst bewegen om ons ontbijt bij elkaar te verzamelen. Ons lichaam is daarom zo geprogrammeerd dat we eerst kunnen (en ook zouden moeten) bewegen voordat we eten. Doen we dit niet? Dan gaat ons lichaam de voeding die we voor het bewegen binnenkrijgen, opslaan als vet. En zo krijg je vetopslag rondom je buik en organen. En vetopslag zorgt weer voor minder energie. Daarom werd in deze workshop aangeraden om nuchter te bewegen. Dus voordat je ontbijt, eerst even een paar minuten bewegen (bijvoorbeeld 10 minuten wandelen, of een 7 minuten durende work-out, of een paar keer de trap op en af lopen). Zo wordt eerst de vetverbranding in werking gezet.

Ik ben het helemaal eens met deze tip. Een paar maanden gelden heb ik namelijk het boek Oersterk in 6 weken van Richard de Leth gelezen. Daarin vertelde hij dat een paar uur vasten (bijvoorbeeld vanaf je avondeten 14 uur niks meer eten en daarna pas ontbijten) en nuchter bewegen heel gezond zijn. En dat het je meer energie geeft. Ik ben dit zelf gaan toepassen door na het avondeten niks meer te eten tot het ontbijt. En door voor het ontbijt even kort te bewegen. Ik merkte vooral dat mijn darmen het fijn vonden en mijn stoelgang regelmatiger werd. Maar ook slaap ik er rustiger door in. En we weten allemaal dat meer slaap ook meer energie betekend! Deze tip is naar mijn mening dan ook een echte aanrader!

Tip 3: eet (oer)voeding

Deze zag je vast al aankomen. We eten massaal te veel suikers, granen, melk en andere ongezonde dingen, en stiekem zijn de meeste van ons zich er ook van bewust (hier maak ik me ook schuldig aan). Terwijl ons lichaam eigenlijk behoefte heeft aan groente, fruit, gevogelte en dingen uit de zee. Oervoeding dus.

Al dat ongezonde eten zorgt ervoor dat onze darmwand dunner wordt (dit wordt ook wel leaky gut syndrome genoemd). Hierdoor krijgen gifstoffen de kans om vanuit de darm onze buik in te lekken. Deze giftstoffen moeten vervolgens door de lever worden afgebroken en dat gaat ten koste van ons energie. Een groot deel van onze energie wordt namelijk aangemaakt door de lever. En onze lever kan niet én giftstoffen afbreken én tegelijkertijd onze energiestofjes aanmaken. Daarom kiest de lever ervoor om zich te focussen op het afbreken van alle gifstoffen die uit je darmen lekken en laat het onze energie-aanmaak voor wat het is.

Wil je meer weten over Oervoeding? Dan is het bovengenoemden boek van Richard de Leth echt een aanrader. Maar hier is alvast een praktisch toepasbare tip voor je. Eet dagelijks 2 stuks fruit en 500 gram groenten. Zo leg je alvast een goede basis. Simpel toch?

Tip 4: eet minder vaak

Ook anders dan in de oertijd is dat we veel vaker eten. Sommige mensen eten zelfs de hele dag door. En blijkbaar is dit niet goed voor ons. Het maakt ons moe. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Het heeft te maken met onze alvleesklier. Dit orgaan is betrokken bij het verteren van ons voedsel. Het maakt namelijk spijsverteringssappen aan. Maar dat is niet alles. Je alvleesklier maakt ook insuline aan, wat weer voor energie zorgt. Maar helaas kan onze alvleesklier niet beide tegelijk aanmaken. Het maakt of spijsverteringsstappen aan, of insuline aan.

Wanneer er eten in je maag zit, moet je alvleesklier dus aan de slag met het aanmaken van spijsverteringssappen. En dat gaat ten koste van de insuline aanmaak. En insuline geeft energie. Je raad het dus al? Er wordt minder energie aangemaakt als je eten in je maag hebt.

Een goede techniek om daarom toe te passen is intermittent fasting. Intermittent fasting zorgt ervoor dat je lichaam de tijd heet om eten te verteren en daarnaast ook energie aan te maken. Ook remt het ontstekingen. Met deze techniek vast je voor een aantal uur. Gedurende die uren eet je niks. Wel mag je water drinken.

De makkelijkste manier om dit toe te passen in de praktijk is door na je avondeten niks meer te eten tot aan je ontbijt. Ook kun je ervoor kiezen om alleen 3 hoofdmaaltijden per dag te eten en daar tussen niks. Kies voor wat goed voelt voor jou.

Tip 5: zorg voor voldoende slaap uren

Ook deze tip is voor de hand liggend, maar toch o zo belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar met deze tips ga je de kwaliteit van je slaap verbeteren:

  • Zet 2 uur voor het slapen gaan alle grote lichten uit. Je lichaam start met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine zodra de zon onder gaat. Zonder melatonine kun je niet in slaap vallen. Helaas leven wij met veel kunstlicht. Ons lichaam registreert door dit kunstlicht niet dat het buiten al donker is en start daarom nog niet met de aanmaak aan melatonine. Het gevolg is dat als je pas in bed je lichten uit doet, je lichaam nog moet starten met de aanmaak ervan. En dat duurt even. Met als gevolg dat het lang duurt voor je in slaap valt. Door 2 uur voor het slapengaan alvast de grote lichten uit te doen (je mag best een klein sfeerlichtje aanlaten of een kaars branden) kan je lichaam voor het slapen gaan alvast melatonine aanmaken.

    Wat ik zelf heel fijn vind is om een half uur voor het slapengaan yoga te doen. In de kamer doe ik dan een klein sfeerlichtje aan. Tijdens de yoga sluit ik alvast mijn ogen. Ik voel de moeheid dan langzaam binnenkomen en kan daarna heerlijk ontspannen naar bed.

  • Doe 1 uur voor het slapengaan alle schermen uit. Hiermee worden alle TV-, telefoon-, en laptop schermen bedoeld. Deze schermen geven namelijk blauw licht af en dat houden je hersenen actief. Ook remt het de melatonine aanmaak.

  • Verminder je stress. Stress zorgt ervoor dat je onrustiger slaapt of dat het lang duurt voor je in slaap valt waardoor je minder slaapt. Logischerwijs verbetert de slaap als je stress vermindert. Hierbij gaat het om mentale stress en fysieke stress. Fysieke stress verminder je onder andere door minder te eten en oervoeding te nuttigen (zie de bovengenoemde tips). Benieuwd wat je kunt doen om mentale stress te verminderen? In dit blog help ik je op weg. Verder vind je onder deze tip nog meer anti-stress tips die ik tijdens de workshop leerde.

  • Verminder laaggradige ontstekingen (zie de bovengenoemden tips over voeding). Een lichaam dat ontstekingen moet tegengaan, valt namelijk minder diep in slaap. Hierdoor rust je minder uit. Omega-3 is een aanrader om ontstekingen tegen te gaan. En let er ook op dat je minder omgea-6 eet. Omega-6 bevorderd ontstekingen namelijk.

    Zelf slik ik vegan omega-3 tabletten. Zo krijg ik op een makkelijke manier toch voldoende binnen.

  • Start met mond taping. Ken je mond taping al? Deze tip was voor mij compleet nieuw. Blijkbaar bestaat er zoiets als mond taping waarbij mensen hun mond afplakken met medische tape zodat ze gedurende de slaap geforceerd worden om door de neus te ademen. Blijkbaar is door je mond ademen namelijk slecht. Het houd je namelijk alert, terwijl een neusademhaling ontspant. Vandaar deze, iets wat gekke tip. Sandra gaf aan dat je het beste M2 tape kunt gebruiken. Dit is een goedkope, niet al te sterk plakkende tape. Wil je hier meer over weten? Google het dan even.

 

Tip 6: verminder stress

Minder stress zorgt voor meer ontspanning. In de workshop werd aangeraden om vaker me-time in te plannen. Tijd voor jezelf dus. Iedere dag een half uur of elke week een halve dag zou voldoende moeten zijn. Belangrijk is om deze tijd ook echt in te plannen in je agenda. Anders komt er waarschijnlijk niks van.

Daarnaast werd aangeraden om ook te kijken naar de verschillende vormen van ontspanning. Er zijn namelijk verschillende soorten ontspanning en het is belangrijk om een mix van deze soorten te integreren in je leven. Deze soorten zijn:

  • Actief lichamelijk: lichamelijke activiteiten die ontspannend werken, zoals hardlopen of yoga.
  • Actief geestelijk: activiteiten waarbij je lichaam in rust is maar je geest niet. Denk hierbij aan een boek lezen of een woordzoeker maken.
  • Passief lichamelijk: momenten waarbij je lichaam in rust is en je ontspant maar je geest nog bezig is. Denk hierbij aan een ontspanningsoefening of meditatie.
  • Passief geestelijk: momenten waarbij zowel je lichaam als geest tot rust komen. Denk hierbij aan een heerlijke massage of het nemen van een ontspannend warm bad.

Belangrijk is dat je verschillende vormen van ontspanning integreert in je leven. Zowel je lichaam als geest moeten regelmatig tot rust komen om stress te verminderen. In de kern is het in elk geval belangrijk om elke dag te vertragen. Niet haasten als een gek, maar de ontspanning opzoeken.

Tip 7: breng energiegevers en -nemers in balans

Energiegevers zijn dingen die je energie geven. Energienemers zijn dingen die je energie kosten. Belangrijk is dat je onderzoekt wat jou energie geeft en wat je energie kost. En om vervolgens zoveel mogelijk energienemers te schappen uit je leven. En zoveel mogelijke energiegevers toe te voegen. Maar hoe kom je er nu achter wat je energie geeft en kost? Tijdens de workshop kregen we daar een simpele oefening voor. Ik neem deze oefening even met je door.

Schrijf eens op wat je gister hebt gedaan. Noteer elke activiteit. Vervolgens schrijf je er een plus of min achter. Een plus als de activiteit je energie opleverde. Een min als de activiteit je energie kostte. Kijk vervolgens naar de balans. Deed je vooral activiteiten die je energie kostte? Dan is het goed om eens kritisch te kijken naar wat van je lijst af kan of waar je een activiteit kan toevoegen die je weer oplaadt. Ondernam je vooral activiteiten die je energie gaven? Dan ben je goed bezig 😊

Sandra gaf als tip mee om deze oefening vaker te doen, maar ook om een lijst te maken voor verschillende aspecten in je leven, zoals mensen, omstandigheden en activiteiten. Bij mensen ga je onderzoeken wie jou energie geeft en wie je energie wegneemt. Bij omstandigheden onderzoek je welke soort situaties je goed doen en welke niet.

Tot slot gaf ze als tip om jezelf eens wat vaker deze vraag te stelen: hoe kom jij in balans? Wat heb je nodig om in balans te komen?

En geef jezelf dat!

Dat was ‘m dan

Dit waren de tips die ik heb geleerd in deze toffe workshop. Zelf ga ik er zeker nog wat meer mee aan de slag, want meer energie is altijd welkom. Doe jij mee?

Wil je meer van dit soort tips leren? Wordt dan lid van de besloten Facebookgroep Een lichter leven met meer balans. Hier deel ik en de andere leden meerdere keren per week nuttige info in.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.