3 anti-stress tips voor beginners

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 20:06
3 anti-stress tips voor beginners

Ervaar je op dit moment veel stress en weet je niet goed waar je moet beginnen met ontstressen? Dan is dit blog voor jou! Ik deel namelijk 3 anti-stresstips voor beginners. Hiermee hoop ik iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet, op weg te helpen. Om te beginnen wil ik eerst even mijn grootste anti-stress les delen.

Mijn grootste anti-stress les

Ik wil dit blog even beginnen met mijn grootste les. En dat is dat er geen quick fix bestaat tegen stress. Heel lang ben ik opzoek geweest naar die ene quick fix. Je wil niet weten hoe vaak ik "anti-stress tips’' heb gegoogeld en wat ik allemaal wel niet geprobeerd heb. Maar wat ik erven leerde is dat sommige dingen je inderdaad al meteen wat beter laten voelen, maar dat er niet één snelle quick fix is tegen stress. Stress heeft vaak meerdere oorzaken, waardoor je ook aan meerdere gebieden in je leven moet werken als je het wil verminderen. Daarnaast is een 100% stressvrij leven misschien ook wat onrealistisch. Zeker om te behalen als je nu heel veel stress hebt. De afstand tussen heel veel stress en helemaal geen stress is gewoon te groot.

Minder stress ervaren kost tijd en vereist werk. Misschien niet helemaal het antwoord waar je op hoopte, maar wel een belangrijke om in je achterhoofd te houden. Dat gezegd hebbende, zijn er gelukkig genoeg dingen die je wel kunt doen en die vaak ook al meteen wat verlichting van de klachten geven. Ik deel 3 tips met je die ik iedereen zou aanraden die nu veel stress ervaart en door de bomen en bos niet meer ziet.

Tip 1: werk aan je mindset

Mindset gaat over hoe je over dingen denkt. En dat bepaalt alles. Ook hoe je je voelt. Als jij positief over iets denkt, voel je je positief. Als jij je negatief over iets denkt, voel je je negatief.

Dus aan iedereen die nu last heeft van stress en niet goed weet waar die moet beginnen, zou ik aanraden om aan je mindset te werken. Je gaat jezelf dan trainen om positiever te denken, waardoor je je ook positiever gaat voelen. Ook leert het je om beter om te gaan met stress en vervelende situaties als minder heftig te ervaren, wat je stressniveau verlaagt.

Lijkt het je wat om aan je mindset te werken? Dan raad ik je aan om te starten bij mister mindset zelf (Michael Pilarczyk). Je zou kunnen starten met het beluisteren van zijn podcast, maar je kunt ook meteen in zijn boek Master your mindset duiken. Ik ben destijds begonnen met zijn podcast en heb later het boek gelezen. Ik vond beide heel leerzaam. Het heeft me ontzettend geholpen bij het ontwikkelen van een betere mindset. Ik ben nu een stuk positiever, sterker en ervaar stress minder erg. En als er een keer iets vervelends gebeurt, kan ik daar ook een stuk beter mee omgaan. Ik ben er heel blij mee! Jij straks hopelijk ook 😊

Tip 2: start met ontspanningsoefeningen

Als tweede tip wil ik je sterk aanraden om te starten met het doen van ontspanningsoefeningen. Deze oefeningen brengt je lichaam wat meer tot rust. Zo kan je lichaam gewend raken aan ontspanning. Je traint je lichaam dus om te ontspannen.

Een bijkomend effect is dat je na het doen van een oefening vaak al meteen een verlichting voelt in de klachten. De stress zakt al meteen iets weg. En naarmate je het vaker doet, wordt het effect steeds sterker en sterker.

Als je in de gelegenheid bent, raad ik je aan om hiervoor een paar keer naar een psychosomatisch fysiotherapeut te gaan. Dit is een fysiotherapeut die je leert weer controle te krijgen over je ademhaling (gestreste mensen ademen vaak te kort en te hoog (ook wel chronische hyperventilatie genoemd), met benauwdheidsklachten als gevolg) en leert je ook ontspanningsoefeningen aan. Kan dit niet? Dan is de meditation moments app een aanrader. Een aantal oefeningen zijn in de gratis versie te volgen. Wil je meer? Dan moet je wel betalen, maar persoonlijk vind ik dat het helemaal waard. Als alternatief kun je via YouTube filmpies zoeken. Er zijn er vast een hele hoop te vinden 😊
Zelf doe ik het 1 tot 2 keer per dag. In de ochtend, zodat ik de dag rustig start, en vlak voor het slapengaan zodat ik beter in slaap val. En ik kan je vertellen dat ik 6 van de 7 nachten ook echt veel beter in slaap val dankzij de ontspanningsoefeningen die ik doe!

En merk ik dat ik heel gestrest ben en weer de controle over mijn ademhaling kwijt ben? Dan doe ik ook even een korte ontspanningsoefening. Ik kom dan weer wat meer tot rust en krijg de controle terug. Kortom: echt een aanrader dus!

Tip 3: pas mindfulness toe

Stress komt vaak voort omdat we te veel in ons hoofd zitten en te weinig in het hier en nu zijn. Mindfulness is een techniek waarmee je in het hier en nu komt. Heel kort uitgelegd betekent het dat je je aandacht richt op wat nu is. Wanneer je loopt, voel je hoe je voeten de grond raken en zich afwikkelen. Je kijkt naar wat je om je heen ziet en ruikt.
Wanneer je eet, let je goed op hoe iets proeft. Je bent er met je gedachten bij!

Wanneer je veel stress ervaart, is het belangrijk om in het hier en nu te komen. Dat brengt je tot rust. Daarom is mindfulness echt een aanrader.

Ik heb zelf een mindfulness traject gevolgd via de psycholoog, maar er zullen ongetwijfeld genoeg manieren zijn om mindfulness te leren vanuit huis en in je eigen tijd. Ik raad je aan om hier eens onderzoek naar te doen.

Geen zin om onderzoek te doen? Start dan eens met deze tips:

  • Neem elke dag (een paar keer) de tijd om 3 (of meer) bewuste ademhalingen te nemen. Voel de koude lucht naar binnen gaan en de warme lucht naar buiten. Voel hoe je lichaam op dat moment voelt. Richt je even helemaal op jezelf. Zet desnoods een wekker om je aan deze 3 momenten te herinneren.
  • Neem elke dag minimaal 10 minuten de tijd om heel bewust te lopen. Voel hoe je voeten de grond raken. Voel elke beweging die je voet maakt als het afwikkelt. En registreer wat je om je heen ziet, voelt en ruikt.
  • Sta stil bij elke eerste hap van iedere maaltijd die je eet. Registreer eerst hoe het ruikt en eruitziet. Proef vervolgens bewust hoe het smaakt. Daarna hoe het voelt in je mond. Kauw er vervolgens rustig op en proef. Kauw een paar keer extra. Slik het dan pas door.


Dit zijn goede manieren om nu alvast te starten met meer mindful leven.

Ik wil je dit nog even meegeven

Belangrijk om te weten is dat als je met deze dingen aan de slag gaat, je je niet meteen binnen 1 week op magische wijze 100% stressvrij zult voelen. Tot rust komen kost tijd en training. Ik wil je daarom aanraden om het bovenstaande niet zomaar 1x te proberen maar hier echt de tijd voor te nemen. Als ik terugkijk, zie ik dat ontspanningsoefeningen op zich al vrij snel een kort effect hadden, maar voordat het echt een groot positief effect kreeg was ik zo een half jaar veder.

Mindfulness en een goede mindset ontwikkelen heeft wel zo'n 2 jaar geduurd voor het een beetje wilde lukken. En zelfs nu is het bij mij nog niet perfect. En eerlijk gezegd denk ik ook niet dat je perfectie moet nastreven. Als mens groei je elke dag en leer je iedere dag iets bij. Maar in 2 jaar kan je dus wel een hele sterke basis leggen. En in die 2 jaar zul je zien dat je je elke keer stapje voor stapje al wat beter voelt. En dan te bedenken wat er in de 2 jaar daarna nog gaat komen. Volhouden dus!

Vind je deze anti-stress tips inspirerend en wil je er nog meer? Lees dit blog dan even. Ook ben je van harte welkom in de besloten Facebookgroep Een lichter leven met meer balans. Hier deel ik wekelijks nog meer tips en is er ook ruimte voor anderen om hun tips te delen. Ook jouw tips zijn welkom! Kom jij de groep versterken?

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips en je je snel beter voelt! Mocht je je verhaal of feedback willen delen, stuur me dan gerust een mailtje.

Reactie plaatsen

Reacties

Corine Van der Valk
een jaar geleden

Bruikbare tips. Dank!

Suzanne de Baere
een jaar geleden

Dankjewel voor je feedback Corine! Ik vind het heel fijn om te zien dat je hier iets aan hebt en waardeer het dat je dit met me deelt :-)
Liefs, Suzanne